Blog

Algemene btw-tarief omhoog naar 21%

Vanaf 1 oktober 2012 wordt het algemene btw-tarief verhoogd van 19% naar 21%. Om een soepele overgang te bevorderen, een korte uitleg.

De leveringsdatum bepaalt het btw-tarief. Dit staat los van de factuurdatum.

Kortom:
Lever je de diensten en goederen voor 1 oktober, maar stuur je de factuur pas daarna? Dan geldt het oude tarief van 19%.

Factureer je voor 1 oktober, maar vindt de daadwerkelijke uitvoering of levering na 1 oktober plaats? Dan ga je uit van 21%.

Vindt een deel van de werkzaamheden plaats voor 1 oktober, en een deel erna? Dan wordt het eerste deel belast met 19%, het tweede deel met 21%. Hiervoor zal je hoogstwaarschijnlijk twee regels nodig hebben op je factuur.

Laat dat nou geen probleem zijn met het genereren van facturen op de ZZ Desktop software. De software onderscheidt de twee tarieven automatisch. Ter illustratie:

Je hebt een opdracht voor twee dagen van acht uur, à 80 euro per uur, inclusief btw. De eerste dag is 30 september, de tweede 1 oktober. Deze dagen voer je in in het agendaoverzicht van de ZZ Desktop software. Voor 30 september voer je het 19%-tarief in, voor 1 oktober het 21%-tarief. Vervolgens voeg je de dagen toe aan de factuur. Op de factuur verschijnen automatisch twee regels: één voor elk btw-tarief (elk met acht werkuren). Was het btw-tarief hetzelfde geweest, was er slechts één regel verschenen (met zestien werkuren).

Voor meer informatie over btw-tarieven kan je natuurlijk terecht bij de belastingdienst: http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/btw/btw_berekenen_aan_uw_klanten/btw_berekenen/btw_tarief/btw_tarief

annemarie

Populaire berichten

One Response to "Algemene btw-tarief omhoog naar 21%"

  1. BTW berekenen Posted on juni 13, 2013 at 12:48 | Permalink

    Een handig artikel. Ik zou voortaan als ik jouw was de link van de belastingdienst even afkorten door middel van een url verkorter.